Cum decurge încărcarea cu freon la TEDDE AUTO?

Cum decurge încărcarea cu freon la TEDDE AUTO?

Despre sistemul de climatizare auto – ce trebuie să știi înainte de a porni la drum

În special în sezonul cald, șoferii devin preocupați de sistemul de climatizare al mașinii și mai ales de funcționarea corectă a acestuia. Faptul că instalația de aer condiționat are nevoie de încărcarea freonului în mod periodic este cunoscut de toți posesorii de mașini dotate cu astfel de instalații, dar hai să aflăm mai multe despre acest subiect!

Ce rol are sistemul de climatizare?

Aerul condiționat joacă un rol esențial în asigurarea siguranței și a confortului în timpul conducerii. Pentru a funcționa corect, acesta are nevoie de un circuit frigorific și unul de răcire. Combinația dintre aerul rece și aerul cald creează condițiile de climatizare dorite, care nu au absolut nimic de-a face cu condițiile exterioare, astfel că habitaclul va fi răcit, chiar dacă afară temperaturile sunt foarte ridicate.

În special atunci când alegem mașina ca mijloc de transport în vacanța de vară, trebuie să ne asigurăm că sistemul de climatizare funcționează perfect. Acest lucru se realizează în service-urile auto profesionale, prin parcurgerea mai multor pași:

– verificarea pierderilor de agent refrigerant;

– igienizarea instalației;

– reparații de întreținere – în caz că sunt necesare;

– încărcarea instalației cu freon.

Tipuri de agent refrigerant

Un agent frigorific este o substanță utilizată în instalațiile frigorifice sau în pompe de căldură, care trece din starea lichidă în cea gazoasă, transportând astfel căldura de la un mediu la altul. Transferul de căldură se face prin încălzire-vaporizare și apoi prin răcire și condensare la temperaturi scăzute sau ale mediului ambiant.

Agentul frigorific lichid din condensator trece prin regulator și este injectat în vaporizator. Evaporarea agentului frigorific produce răcirea, determinând scăderea temperaturii. Pentru a obține o capacitate optimă de răcire în vaporizator, debitul agentului frigorific este reglat de regulator în funcție de temperatură.

În funcție de modelul autoturismului, acesta va utiliza un anumit tip de agent refrigerant pentru a asigura temperatura optimă în habitaclu. În general, este folosit agentul R124a, un agent frigorific prietenos cu mediul, care nu distruge stratul de ozon, fiind incolor, inodor, insipid și netoxic.  Mașinile mai noi, folosesc un freon ecologic care folosește un gaz refrigerant de ultimă generație, cu rezultate imediate în ce privește răcirea. Principalul avantaj al R1234YF, față de clasicul R134a, este combaterea încălzirii globale, motiv pentru care toate modelele de autoturisme de ultimă generație au instalații de climatizare care funcționează pe baza acestui tip de freon auto.

Utilizarea optimă a sistemului de climatizare

Indiferent dacă aerul condiționat este manual sau automat, există câteva reguli care te pot ajuta pentru a te bucura la maximum de beneficiile lui și a-i prelungi durata de funcționare. Importanța acestor reguli vine din beneficiile pe care le aduc: o durată mai mare de folosință, un consum mai redus de combustibil, emisii reduse, confort sporit pentru conducător și ceilalți pasageri, reducerea costurilor de garanție pentru reparații sau servisare. Astfel, pentru ca sistemul de climatizare să funcționeze corespunzător, e nevoie de acordarea atenției în mai multe direcții:

– Măsurarea temperaturii la gura de evacuare a aerului pentru a verifica perfomanța acestuia.

– Înlocuirea din timp a filtrului pentru a preveni reducerea debitului de aer la interiorul mașinii și, în unele cazuri, blocajele.

– Verificarea existenței de deteriorări sau lovituri.

– Verificarea eventualelor scurgeri de agent de răcire.

Cum decurge încărcarea cu freon la TEDDE AUTO?

În prima fază, tehnicianul determină tipul de freon pe care îl folosește mașina ta, folosind o inspecție vizuală a conectorilor și ulterior un analizor care va certifica dacă gazul rămas în instalație este sau nu contaminat.

Ulterior, se va conecta aparatul de încărcat la instalație și se va determina dacă există pierderi semnificative. Dacă sunt necesare reparații, se vor face în această etapă, dar dacă totul este în regulă se va face completarea conform specificațiilor producătorului. În plus, la TEDDE AUTO, fiecare încărcare cu freon este însoțită gratuit de serviciul de igienizare a instalației. Te invităm să faci o programare în service-ul nostru din Satchinez, județul Timiș.

Admintde

Dorești să fii la curent cu toate promoțiile TEDDE AUTO?

Abonează-te la newsletter și SMS Alert și fii primul care beneficiază de ele!