7 recomandări utile vara aceasta pentru pregătirea mașinii înainte de concediu

7 recomandări utile vara aceasta pentru pregătirea mașinii înainte de concediu

Să pleci în vacanță cu mașina are avantaje și dezavantaje – poate fi foarte obositor pentru șofer, însă cu siguranță ai parte de mai multă libertate în ceea ce privește programul. Nu depinzi de nimeni, poți să alegi traseele dorite și să vezi și alte locuri decât cele pe care ți le-ai propus de la început. Și cu puțină organizare și planificare, tot procesul devine și mai simplu, de aceea ne-am gândit să venim cu câteva recomandări de vacanță în cazul în care nu te poți despărți de mașina ta nici măcar când pleci în concediu.

  1. Verifică și fii în siguranță!

Primordială este siguranța – a ta și a celorlalți pasageri, așa că pentru a ajunge cu toții bine la destinație și înapoi acasă, verifică că totul este în regulă: cu motorul, cu bateria, cu scurgerile de lichid. Înainte de a pleca în concediu este bine să verifici uleiul de motor, lichidul de răcire și rezervorul de spălare a parbrizului și să completezi dacă este necesar. Un service auto te poate ajuta rapid cu o scanare a tuturor problemelor pe care ai putea să le ai, așa că nu pleca în concediu fără o vizită pe acolo.

  1. Nu uita de anvelope!

Mai ales atunci când te așteaptă un drum lung, calitatea anvelopelor va face diferența. Asigură-te că sunt în formă maximă, mai ales pentru că s-ar putea să dai de trasee dificile sau chiar de vreme nefavorabilă, așa că ai nevoie de aderență maximă. Cum le verifici? Analizează suprafața pentru a identifica eventuale urme de uzură, neuniformități, tăieturi, corpuri străine, orice ar putea determina perforarea acestora. Nu uita să verifici presiunea! Dacă anvelopele sunt supra-umflate, se vor uza pe mijloc. Dacă sunt sub-umflate, se vor uza pe părțile laterale. Apelează la un service pentru a-ți da o mână de ajutor! În final, nu omite roata de rezervă – și ea trebuie să fie pregătită pentru drum și umflată la presiunea recomandată, astfel încât să fie gata de funcționare în cazul în care ai avea nevoie de ea.

  1. Verifică ștergătoarele!

Dacă sunt deteriorate sau uzate, ștergătoarele vor lăsa urme pe parbriz ce vor afecta vizibilitatea și implicit siguranța la volan pentru că nu vei putea observa pericolele în timp util. Este bine ca atunci când pleci la drum lung, să verifici funcționalitatea lor. Nu uita să cureți parbrizul atât în interior, cât și în exterior, vei vedea cât de util este acest lucru, mai ales pe timpul nopții.

  1. Verifică luminile!

Inspectează farurile și luminile intermitente pentru că vei avea nevoie ca toate să funcționeze corect, mai ales dacă vei călători noaptea. În cazul în care sesizezi probleme în ceea ce privește iluminatul, înlocuiește becurile în pereche pentru a te asigura că nu există diferențe care îți pot pune în pericol vizibilitatea.

  1. Verifică sistemul de climatizare!

Pentru că e vară și e cald, aerul condiționat este utilizat intens, așa că e bine să faci o verificare a instalației de climatizare și, chiar o încărcare cu freon și o igienizare a ei. De asemenea, nu uita că aerul condiționat trebuie utilizat corect. Când se pleacă la drum, e indicat să fie folosită funcția AUTO, cu geamurile închise sau cel mult întredeschise, pentru a permite ventilarea habitaclului imediat după plecare. Nu lăsa însă funcția pornită pentru mai mult de câteva minute, deoarece riști să răcești prea mult habitaclul, iar o diferență de temperatură prea mare între exterior și interior îți poate aduce probleme de sănătate.

  1. Ai grijă la acte!

Nu uita să verifici dacă asigurarea RCA este valabilă, cel puțin pe durata călătoriei și reînnoiește-o dacă este necesar. La fel și pentru asigurarea CASCO și pentru ITP sau rovinietă. În plus, atunci când circuli și în alte țări în afara României, sunt necesare anumite documente specifice sau acoperire a asigurării pentru țara respectivă, deci planifică-ți traseul cu atenție și ia în calcul toate aceste aspecte pentru a evita surprizele neplăcute.

  1. Planifică pentru a evita orele de vârf!

În cazul în care ai un drum mai lung de făcut sau ajungi în puncte foarte vizitate, trebuie să te aștepți și la eventuala aglomerație. La urma urmei, e august, plin sezon de concedii și multă lumea s-ar putea să aibă aceeași idee ca și a ta. Pentru a evita să îți petreci vacanță doar în trafic și a nu întârzia de la planul stabilit, verifică pe grupuri de Facebook sau la știrile din trafic dacă există rute alternative sau ore mai puțin aglomerate și planifică-ți astfel traseul. Vei ajunge mai repede și mai odihnit la destinație și ai ocazia să te bucuri de locuri noi cu această ocazie.

O vacanță cu mașina se poate dovedi o idee inspirată pentru întreaga familie. Îți poate aduce o experiență de neuitat pentru că ai ocazia să oprești când vrei și să descoperi numeroase locuri noi. Pentru a evita surprizele neplăcute ca defecțiuni ale mașinii, baterie descărcată sau vizibilitate redusă, asigură-te că treci pe la service înainte de plecare pentru a discuta cu un profesionist care să verifice toate potențialele probleme ce pot apărea. Apoi, planifică totul din timp și fii prevăzător – succesul va fi garantat! Vacanță plăcută!

Admintde

Dorești să fii la curent cu toate promoțiile TEDDE AUTO?

Abonează-te la newsletter și SMS Alert și fii primul care beneficiază de ele!