Cutia automată – funcționare și întreținere

Cutia automată – funcționare și întreținere

Mașinile cu cutie automată au devenit din ce în ce mai populare și la noi în țară. Acest lucru se datorează avantajelor pe care le au comparativ cu cutia manuală. Confortul, o utilizare mai ușoară și consumul redus sunt printre factorii care îi determină pe români să opteze pentru aceste mașini. Transmisiile automate sunt mai convenabile și în condiții de trafic aglomerat în care trebuie să pornești, să oprești și să schimbi treptele de viteză în mod repetat. În multe cutii automate, simptomele ciudate legate de transmisie încep să apară după ce au făcut aproximativ 150.000 de kilometri. Experiența arată că intervențiile pentru întreținere ajută la prevenirea sau remedierea acestor probleme. Deși modificările uleiului de transmisie nu sunt necesare în conformitate cu majoritatea producătorilor, în realitate, proprietățile esențiale ale uleiului încep să se deterioreze odată cu înaintarea în timp și în „vârstă” a mașinii.

Avantajele cutiei automate

Cutia automată nu numai că îi permite șoferului să ţină ambele mâini pe volan pentru un control mai bun, dar face ca experienţa șofatului să fie una mai confortabilă, mai plăcută şi mai rafinată. O cutie automată este uşor de folosit chiar şi pentru șoferii începători. Pentru utilizarea ei nu este nevoie decât să treci schimbătorul de viteze în poziţia D şi ai plecat la drum. Maşinile dotate cu transmisie automată îţi permit să pleci din rampă fără ca motorul să se oprească, cum se întâmplă, de obicei, la cele manuale, nefiind nevoie să ai o anumită experienţă într-ale șofatului. În ziua de azi, cutiile automate au ajuns atât de performante, încât au un consum foarte apropiat sau chiar egal cu cel al cutiilor manuale.

Ca și puncte în minus, comparativ cu mașinile cu cutie manuală, cele cu cutie automată au costuri de întreținere ceva mai mari, pentru că vorbim despre un mecanism mai complex. Per total, performanțele unei astfel de mașini sunt mai slabe, asta pentru că trecerea de la o treaptă inferioară la una superioară se face cu o mică întârziere.

De ce se uzează cutia automată?

Într-o transmisie automată, piesele de uzură includ plăci de ambreiaj, benzi, bucșe, rulmenți, inele de etanșare, șaibe de tracțiune și alte piese metalice. Toate acestea se uzează ca rezultat direct al frecării. O transmisie automată nu folosește trepte de viteză pentru a propulsa vehiculul, folosește plăci de ambreiaj, acestea fiind cele mai importante în ecuație. De fiecare dată când transmisia schimbă, computerul deschide o altă supapă selectând următoarea treaptă de viteză și așa mai departe. Cu cât un vehicul este folosit mai mult pentru oprire și pornire, cu atât plăcile de ambreiaj se vor uza mai repede.

Întreținerea cutiei automate – beneficiile schimbului de ulei

Cutia de viteze este un element foarte solicitat în utilizarea autoturismului. La fiecare schimbare de trepte, uleiul se încarcă cu diverse reziduuri precum așchii de pe pinioane sau pilitură de fier și este supus unor temperaturi foarte ridicate. Aceste lucruri îi modifică gradul de oxidare și proprietățile de lubrifiere.

Mașinile dotate cu cutii automate de viteză necesită schimbarea profesională de ulei la circa 60 de mii de kilometri sau o dată la doi ani. Schimbul uleiului din cutia de viteze automată, trebuie făcut la timp și folosind tehnologiile specifice recomandate de specialiști, pentru că aduce numeroase beneficii:

– un răspuns mai rapid la accelerări

– schimbări de trepte mai ușoare

– o experiență de condus îmbunătățită

– evitarea costurilor provocate de uzuri/defecțiuni

Procedura de schimb de ulei la TEDDE AUTO

Operațiunea de schimb de ulei pentru cutiile automate presupune filtrarea uleiului, curățarea interiorului cutiei de viteză (cu presiune de ulei), schimbarea filtrului de ulei și baia (în funcție de modelul de cutie de viteză), schimbarea sub presiune a întregii cantități de ulei din cutie, precum și stabilirea dinamicii nivelului de ulei optim pentru cutia de viteze. Procedura este una complexă și necesită execuția prin intermediul unui aparat special, complet automatizat, de ultimă generație.

Care sunt semnele care te pot anunța că e nevoie să ne faci o vizită pentru a schimba uleiul cutiei automate?

– schimbarea treptelor nu se mai face lin

– vitezele se schimbă cu întârziere

– transmisia produce zgomot în mers şi la schimbarea treptelor de viteză

– cutia trepidează în momentul schimbării vitezelor

– cutia produce mici şocuri la schimbarea vitezelor

– prezența pe jojă a unui ulei murdar, noroios

La TEDDE AUTO ai dispoziție servicii auto performante realizate de specialiști cu o experiență de cel puțin zece ani în domeniu. Te așteptăm în localitatea Satchinez din județul Timiș.

 

 

Admintde

Dorești să fii la curent cu toate promoțiile TEDDE AUTO?

Abonează-te la newsletter și SMS Alert și fii primul care beneficiază de ele!