Schimbul de anvelope

Schimbul de anvelope

Schimbul de anvelope – informații utile și recomandări de la specialiști

Anvelopele au o importanță majoră în menținerea siguranței la volan. Rolul lor vine din faptul că la fiecare drum pe care îl facem, energia dezvoltată de motor este transmisă roților, iar anvelopele sunt interfața dintre autovehicul și șosea. Dacă avem cauciucuri de calitate, atunci această putere va fi folosită mai eficient. De aceea, marii producători mondiali de anvelope se preocupă în special asupra creșterii aderenței, a scăderii consumului de carburant, prin scăderea rezistenței la rulare, a nivelului de zgomot și a creșterii confortului ocupanților mașinii. Alegerea unor cauciucuri potrivite poate fi un proces îndelungat, dar merită toată atenția, pentru că va avea impact pe mai multe planuri.

Rolul anvelopelor

Când vine vorba de siguranță, anvelopele sunt printre cele mai importante părți componente ale autoturismului. Frânele opresc roțile, însă anvelopele sunt cele care opresc autoturismul. Zona de contact dintre anvelopă și drum este locul în care se întâmplă totul: frânare, tracțiune, manevrare, virare. Pe o suprafață atât de mică, orice defecțiune ar putea avea consecințe grave, mai ales la viteze ridicate sau în situații imprevizibile. O bicicletă apărută din senin, un șofer care frânează brusc în fața noastră, un câine care traversează în viteză sau o ploaie torențială – toate sunt evenimente care necesită anvelope de înaltă calitate pentru a ne ști în siguranță.

Alegerea anvelopelor potrivite

Specialiștii în anvelope ne sugerează că ar trebui să luăm în calcul 4 elemente atunci când vrem să facem cea mai bună alegere: siguranța, valoarea, potrivirea și tipul mașinii. Majoritatea anvelopelor au o performanță bună în situații obișnuite din trafic, însă condițiile dificile sunt cele care fac diferența. A opta pentru anvelope eficiente și în cele mai dure condiții ale vremii sau pe drumuri dificile se poate dovedi o alegere cât se poate de inspirată. Spre exemplu, pe un carosabil ud, atât de frecvent în sezonul de toamnă-iarnă, anvelopele de calitate pot opri cu până la șase metri mai repede decât unele obișnuite, adică o distanță de până la o mașină și jumătate! În situații de risc, acest lucru va face cu siguranță diferența.

Un alt aspect de luat în calcul este costul anvelopelor. Din păcate, mulți dintre șoferi aleg prețul ca principal criteriu de alegere a anvelopelor, însă în realitate, ajung să cheltuie mai mulți bani mai târziu. Asta pentru că anvelopele de calitate ajută la economisirea de combustibil, ceea ce înseamnă avantaje pe termen lung. Țineți cont și de potrivirea cu mașina. Anvelopele trebuie să se potrivească perfect, așa că dacă nu aveți experiență, e de preferat să alegeți un service auto specializat. Acest lucru va face călătoria mai confortabilă și va oferi o manevrabilitate precisă la viraje. Anvelopele trebuie să reflecte și puterea mașinii pe carosabil, așa că vor fi alese în funcție de tipul mașinii.

Schimbarea anvelopelor

Nu există o durată de viață standard pentru anvelope. Aceasta depinde de mai mulți factori precum modelul benzii de rulare, obiceiurile șoferului, climă, condițiile de drum și îngrijirea lor. Însă ca regulă generală, după o perioadă de cinci ani sau mai mult, anvelopele ar trebui examinate în detaliu cel puțin o dată pe an de către o persoană calificată. Dacă aveți grijă de presiunea anvelopei, uzura sa, aliniamentul și așa mai departe, puteți să îi creșteți durata de viață.

Cum știi însă că e timpul să schimbi anvelopele? Iată câteva indicii care te pot ajuta să previi situațiile neplăcute din trafic cauzate de o anvelopă necorespunzătoare:

– suprafața de rulare este uzată peste indicatorul de uzură

– flancul este deteriorat

– există o gaură mai mare de 6 mm în diametru pe suprafața de rulare

– talonul (adică marginea anvelopei care se află pe roată) este deteriorat sau deformat

– există o uzură neuniformă a suprafeței de rulare

– există obiecte problematice – pietre, cuie

Un șofer experimentat care își cunoaște mașina, va simți problemele legate de anvelope, chiar în timpul mersului. Vibrațiile sau disconfortul resimțit pot ascunde o astfel de problemă, așa că cel mai indicat este să duceți vehiculul la un specialist pentru o inspecție amănunțită. Doar o persoană calificată vă poate spune dacă anvelopa poate fi reparată sau trebuie schimbată. La TEDDE AUTO ai dispoziție servicii auto performante realizate de specialiști cu o experiență de cel puțin zece ani în domeniu. Te așteptăm în localitatea Satchinez din județul Timiș.

Admintde

Dorești să fii la curent cu toate promoțiile TEDDE AUTO?

Abonează-te la newsletter și SMS Alert și fii primul care beneficiază de ele!